Salted caramel cookies

koket.se
Salted caramel cookies
Foto: Tv4
Sophie Dahlbäck
Sophie Dahlbäck

Salted caramel cookies

Av: Sophie Dahlbäck

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

2 h

Krispiga cookies med salt karamell är en riktig succékaka!

Se Sophie Dahlbäck laga receptet

logo

Ingredienser

portioner cookies
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 äggvita, separera gula och vita
  • 2 msk mjölk
  • ca 2 dl blandade nötter, hackade (t.ex. pekannötter, hasselnötter, mandel)
  • ca 1 dl kolasås (egengjord salt kolasås eller köpt)
  • ca 50 g mörk choklad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt i en skål.
  3. Vispa smör, strösocker och farinsocker ljust och poröst.
  4. Tillsätt äggula och mjölk i smörblandningen och vispa in det i smeten.
  5. Häll i de torra ingredienserna och rör om till en jämn deg.
  6. Plasta in bunken och låt degen vila i kylskåpet i ca 45 minuter. Gör under tiden kolasåsen om du gör egen.
  7. Vispa upp äggvitan förhand till ett skum.
  8. Ta degen ur kylen. Rulla ca 20 bollar av degen och doppa varje boll först i äggvitan och sedan i de hackade nötterna.
  9. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Tryck en grop i mitten av varje kaka. Jag använder mig av baksidan på ett matskedsmått.
  11. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter.
  12. Hålet i kakorna kan försvinna under gräddningen, tryck i så fall ett nytt hål innan kakorna har svalnat helt.
  13. Om kolasåsen är trögflytande kan du värma upp den lite tills den är flytande. Häll den i en spritspåse och spritsa såsen i hålet på kakorna, eller fördela den med en sked (ca 1 tsk i varje kaka).
  14. Finhacka chokladen och smält den över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
  15. Spritsa ut chokladen (eller ringla den fint med en sked) när kakorna och kolasåsen har stelnat helt.