Sallad med hyvlad fänkål

Sallad med hyvlad fänkål

Sallad med hyvlad fänkål

Av: Jenny Damberg

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

30 m

"En variant på pizzasallad, inspirerad av den som serveras på den napolitanska 107 pizzerian La Piccola Nonna i Stockholm. God även på julbordet och i motsvarande buffésammanhang, salladen har den syra och sötma som krävs för att bryta igenom det feta och salta där. Det blir både gott och snyggt att blanda blodgrape och apelsin, men bara en sorts citrus funkar såklart också." /Jenny Damberg

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl torkade belugalinser
  • 2 apelsiner, filéade (eller blodgrape)
  • 1 fänkål, tunt hyvlad (1 stor eller 2 små)

Dressing

  • 0,5 msk vit balsamvinäger (eller god vitvinsvinäger)
  • citronsaft (från citrusresterna)
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk dill, finhackad
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Kryddrostade gråärtor

  • 3 dl gråärta, kokta (exempelvis Rättviksärt)
  • 2 msk olivolja
  • 1-2 tsk flingsalt
  • sumak (rökt paprika, mald koriander eller spiskummin)

Gör så här

Sallad

  1. Koka linserna enligt instruktionen på förpackningen.
  2. Skala och filéa citrusen och pressa det som blir över till dressingen.

Dressing

  1. Rör ihop vinäger, citrussaft, olivolja, dill och salt till en dressing.

Sallad forts.

  1. Blanda linserna med dressingen och smaka av.
  2. Sväng ihop linserna med fänkål och citrusklyftor.
  3. Dra några varv med svartpepparkvarnen över salladen och strö över ytterligare lite dill.

Kryddrostade gråärtor

  1. Häll av vätskan från ärtorna och skölj av dem. Torka sedan ärtorna hjälpligt med hushållspapper.
  2. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på hög medeltemperatur.
  3. Rosta ärtorna i 5-10 minuter och rör i salt och smaksättning mot slutet.
  4. Smaka av och krydda eventuellt mer.

Servering

  1. Toppa salladen med de kryddrostade gråärtorna och servera!