Saffransmazariner med glasyr

POPULÄRT
Saffransmazariner med glasyr
Foto: Eva Hildén
Carla von hofsten profilbild ny
Carla von hofsten profilbild ny

Saffransmazariner med glasyr

13 ingredienser

1 h

Saffransmazarinen är ett saftigt alternativ till torra lussekatter i juletid. Tänk på att förvara saffran på en mörk plats skilt från andra kryddor eftersom det är känsligt för ljus och lätt tar åt sig andra smaker.

Ingredienser

portioner styck

Mördeg

  • 3,5 dl vetemjöl [210 g]
  • 1,5 dl florsocker [90 g]
  • 0,25 g saffran
  • 1 tsk salt
  • 150 g smör, kylskåpskallt

Fyllning

  • 225 g mandelmassa
  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • bittermandelarom
  • 0,5 g saffran
  • 2 ägg

Glasyr

  • 3 dl florsocker
  • 2,5 msk vatten, kallt
  • 0,25 g saffran

Gör så här

Mördeg

  1. Blanda vetemjöl, florsocker, saffran och salt i en bunke. Hyvla ner smöret med en osthyvel.
  2. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg, för hand eller i en köksmaskin.
  3. Platta till degen, plasta in den och låt vila i kylen medan fyllningen förbereds.

Fyllning

  1. Riv mandelmassan och smöret grovt, rör samman.
  2. Tillsätt bittermandelarom, saffran och ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.

Gräddning

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Kavla ut mördegen ca 3 mm tjock och tryck ut den i 15 mazarinformar.
  3. Fyll varje form till två tredjedelar med fyllning.
  4. Grädda mazarinerna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kanterna och ovansidan är gyllene.
  5. Stjälp upp mazarinerna när de svalnat något.

Glasyr

  1. Rör ihop florsocker och vatten till en jämn glasyr.
  2. Bred glasyren på mazarinerna när de har kallnat med en liten sked eller kniv.
  3. Dekorera gärna med ätbara blommor eller avnjut dem som de är i sin enkelhet.

Traditionella mazariner gräddas i formar av aluminium eller annan metall, men använd det du har hemma. Tänk bara på att tiden i ugnen kan påverkas. Jag brukar använda små muffinsformar i silikon, som jag placerar i muffinsplåtar.