Grekisk sallad med ostknyten

Grekisk sallad med ostknyten
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Grekisk sallad med ostknyten

16 ingredienser

30 min

Klassisk sallad med fetaost, tomat, rödlök, kalamataoliver och rostad paprika. Lika gott som vackert! Servera med frasiga knyten av filodeg.

Ingredienser

portioner
  • 400 g fetaost
  • 3 kvisttomater
  • 1 gurka
  • 2 röda paprikor
  • 50 g kalamataoliver
  • 2 rödlökar
  • 2 romansallad, huvuden
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 1 kruka oregano
  • 1 kruka mynta
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 tsk strösocker

Ostknyten

  • 8 ark filodeg
  • 3 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Gnid in paprikan i olivolja och rosta den i ugnen i cirka 10 minuter. Skala dem och lägg åt sidan.

Ostknyten

  1. Smula ner 200 gram fetaost i en bunke. Vispa upp 3 äggulor med 1 matsked olivolja och rör ner det mesta i ostmassan. Spar lite till pensling.
  2. Pensla filodegsarken ordentligt och lägg en matsked ostsmet i mitten, vik in ändarna och rulla ihop dem till 2 X 10 cm tjocka stavar.
  3. Lägg knytena på en plåt och grädda i cirka 10 minuter.
  4. Lös socker i vinäger i en bunke. Pressa i vitlök, skär ner hälften av örterna och vispa i olivolja, salt och peppar.
  5. Skölj grönsakerna och skär dem grovt, löken strimlas och tvättas av i saltat vatten.
  6. Vänd runt tomaterna, gurkan, paprikan och löken med lite av vinägretten och tillsätt resten av örterna, salta och peppra.
  7. Lägg upp salladen på en tallrik. Garnera med att sticka i romanblad lite här och där, toppa med kalamataoliverna och resten av fetaosten. Servera med filodegsknytena till.