Ryggbiff med potatisgratäng och rödvinssås

POPULÄRT
koket.se
Ryggbiff med tomater provencale och potatisgratäng
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Ryggbiff med potatisgratäng och rödvinssås

23 ingredienser

Lyxig helgmiddag med krämig potatisgratäng, bankad och stekt ryggbiff, ugnsrostade tomater och en enkel rödvinssås till det. Vad mer kan man önska?

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g ryggbiff (utan kappa)
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Provensalska tomater

  • 300 g romanticatomater
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 msk örter provencale (eller 0,5 tsk salladskrydda)
  • flingsalt

Potatisgratäng

  • 1 kg fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 2-3 krm nymalen svartpeppar

Snabb rödvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 3-4 kvistar färsk timjan
  • 1 msk tomatpuré
  • 5 dl rött vin (gärna lite kraftigare med hög restsötma)
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad kalvfond (eller oxfond)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg tomaterna, gärna med kvisten kvar, i en ugnssäker form. Picka tomaterna så de inte spricker i ugnen. Ringla över olivolja. Krydda med flingsalt och örter provencale eller salladskrydda. Sätt in i ugnen ca 15 minuter.
  3. Skala och strimla löken tunt. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skiva potatisen tunt.
  4. Fräs löken mjuk och glansig i smör i en stor stekpanna. Tillsätt vitlök, grädde, mjölk, salt och nymalen svartpeppar. Låt koka upp.
  5. Lägg ner potatisen i pannan och låt allt koka ihop 3-4 minuter.
  6. Vänd över allt i en gratängform och gratinera gratängen ca 20-25 minuter i ugnen.
  7. Skär upp ryggbiffen och banka ut den (t ex med undersidan av en kastrull) för att möra den liten. Salta och peppra båda sidor.
  8. Skala och fräs schalottenlöken ihop med timjankvistar i lite smör i en kastrull. Krossa vitlöken och lägg i kastrullen tillsammans med tomatpuré. Låt allt rostas lite.
  9. Tillsätt vinet och låt koka ned till hälften. Tillsätt sedan vatten och fond och låt koka ned till hälften igen. Smaka av med salt.
  10. Stek den bankade ryggbiffen i smör och lite olja för att få fin yta ca 1,5 minut per sidan.

Servering

  1. Servera den bankade ryggbiffen till den krämiga potatisgratängen med rödvinssås och de provensalska tomaterna. Dekorera med färsk timjan!