Ryggbiff av dovhjort

Ryggbiff av dovhjort
Foto: Tv4

Ryggbiff av dovhjort

Av: Daniel - Karlshamn

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

45 m

Ryggbiff av dovhjort med friterade rotfrukter och rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Svamp

  • 300 g skogschampinjoner, färska
  • 1 dl kinesisk soja
  • 2 tsk grönsaksfond
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm chiliflakes

Friterade rotfrukter

  • 2 sötpotatisar (stora)
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 rotselleri
  • 4 blad svartkål (större)
  • 1 knippe grön sparris
  • 2 msk flingsalt

Dovhjort

  • 700 g ryggbiff (av dovhjort)
  • 3 krm salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 krm enbär
  • 1 kruka färsk timjan

Rödvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 2 tsk rörsocker
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk oxfond
  • 1 msk majsstärkelse
  • 25 g smör
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här

  1. Om du har en kolgrill, dra igång grillen.

Svamp

  1. Dela svamparna på mitten.
  2. Ta en djup tallrik och rör ihop en marinad med kinesisk soja, grönsaksfond, salt, svartpeppar och chili. Lägg svamparna i marinaden. Ta gärna en pensel och dränk in svamparna i marinaden. Låt svamparna ligga i marinaden tills köttet nästan är färdiggrillat. Lägg därefter svamparna på grillen.

Friterade rotfrukter

  1. Sätt igång fritösen eller varm frityrolja i en gryta till 190 grader.
  2. Skär sötpotatis, morötter, palsternacka och rotselleri i lika stora bitar. Ungefär 1,5 cm breda, 4 cm höga och 1 cm tjocka.
  3. Skölj fyra stora svartkålsblad och knippet med sparrisen. Vänta med att fritera tills köttet nästan är färdiggrillat.
  4. Fritera sedan rotfrukterna i cirka 4 minuter eller tills de får en krispig yta. Svartkålen och sparrisen ska enbart friteras snabbt. Därefter strö rikligt med flingsalt över de friterade rotfrukterna.

Dovhjort

  1. Skrapa av hinnan från ryggbiffen. Krydda med salt, nymald svartpeppar, krossade enbär och pensla på lite av marinaden till svampen.
  2. Lägg på köttet på grillen. Grilla på så att ryggbiffen får en grillyta runtom. Grilla därefter i cirka 6 minuter på vardera sida. När du vänder på köttet, lägg på svamparna på grillen. Ta en stektermometer, när mitten av köttet är 57 grader så är köttet färdigt.
  3. Lägg köttet i aluminiumfolie. Vänd svamparna och låt de ligga kvar på svag värme.

Rödvinssås

  1. Finhacka schalottenlöken.
  2. Stek löken tillsammans med rårörsockret tills löken bli mjuk utan att få färg. Tillsätt tomatpuré och bryn någon minut till.
  3. Tillsätt vinet och koka ihop i 2-3 minuter. Häll därefter på vattnet och oxfonden. Låt koka ihop i cirka 10 minuter. Rör ihop majsstärkelse med 2 msk vatten. Häll ner i såsen och vispa ihop. Tillsätt smöret. Salta och peppra efter tycke och smak.

Servering

  1. Skär upp köttet i cirka 1,5 cm tjocka skivor. Lägg svartkålsbladet som en bädd. Lägg på 3-4 köttbitar. Strö färsk timjan över köttet.
  2. Dela upp sötpotatisen jämt fördelat på de fyra tallrikarna. Försök därefter att göra samma sak med de övriga rotfrukterna, svampen och sparrisen. Avslutningsvis häll sparsamt och snyggt rödvinssås över tallrikarna. Du kan även använda någon typ av gelé och körsbärstomater som tillbehör.