Roys studenttårta

koket.se
Roys studenttårta
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Roys studenttårta

19 ingredienser

1 + 6 h

Tårta med kardemummadoftande digestivebotten, färskostmousse och jordgubbskräm. Underbart somrig och fin.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar

Botten

  • 7 digestivekex
  • 70 g smör
  • 20 g strösocker
  • 5 g kardemumma

Jordgubbskräm

  • 1 gelatinblad
  • 250 g frysta jordgubbar
  • 45 g strösocker [0,5 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 0,5 citron, saften
  • 15 g majsstärkelse
  • 20 g vatten

Färskostmousse

  • 2 gelatinblad
  • 300 g färskost
  • 50 g grädde [0,5 dl]
  • 60 g äggula [4 st]
  • 25 g vatten
  • 100 g strösocker [1 dl]
  • 300 g grädde, lättvispad [3 dl]

Garnering

  • färska jordgubbar

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull, smula kexen i en matberedare och tillsätt strösocker, kardemumma och det smälta smöret.
  3. Platta ut botten i en springform 22 cm i diameter med bakplåtspapper under och grädda på 180 grader i 10 minuter, ta ut och låt svalna.

Jordgubbskräm

  1. Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
  2. Koka ihop jordgubbar med strösocker, vatten och citronsaft. Mixa med en stavmixer och sila så att du får en slät puré.
  3. Blanda maizena och vatten i en liten skål. Koka upp allt igen och blanda i maizenablandningen och låt koka under omröring i 2-3 minuters tills du har en fin kräm.
  4. Tag upp gelatinbladet och lägg i det i krämen och blanda, låt svalna.

Färskostmousse

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Blanda färskost och 50 g grädde i en bunke. Vispa 300 g grädde lättvispad. Lägg äggulor i en bunke, koka upp strösocker och vatten i 3 minuter och slå det över äggulorna medan du vispa kraftigt tills det är fluffigt och svalt.
  3. Smält gelatinbladet försiktigt i mikron eller i en kastrull och blanda ner det i skummet. Blanda sedan i färkost och tillsist den lättvispade grädden.
  4. Fyll springformen med mousse ovanpå botten, marmorera i kräm och rör försiktigt med en sked. Ställ i kylen minst 6 timmar så att den hinner sätta sig.