Magnolia Bakery's banana cake

Roy Fares 2016

Magnolia Bakery's banana cake

16 ingredienser

Inspirerad av mitt studiebesök på Magnolia Bakery satte jag samman denna tårta med banan och smörkola. Bananerna gör tårtan väldigt saftig. Och smörkolakrämen är helt fantastisk!

Ingredienser

portioner12 - 14

Tårtbottnar

  • 4 bananer
  • 10 g citronsaft [2 tsk]
  • 0,5 citron, skalet från
  • 460 g vetemjöl [7,5 dl]
  • 10 g bikarbonat [2 tsk]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 300 g standardmjölk, rumsvarm [3 dl]
  • 8 g vitvinsvinäger [1,5 tsk]
  • 180 g smör, rumsvarmt
  • 470 g strösocker [5,25 dl]
  • 165 g ägg, rumsvarma (3 st)

Smörkolakräm

  • 750 g osaltat rumsvarmt smör
  • 150 g äggvita [4 st]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 300 g strösocker [3,25 dl]
  • 800 g dulce de leche, dulche de leche [ca 2 burkar]

Gör så här

Tårtbottnar

  1. Sätt ugnen på 140 grader, varmluftsfunktion.
  2. Smöra och mjöla kanterna på 3 bakformar, 21–22 cm i diameter.
  3. Täck bottnarna med bakplåtspapper.
  4. Mosa bananerna, blanda i citronsaft och -skal.
  5. Sikta ner mjöl, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke.
  6. Blanda mjölk och vinäger i en skål.
  7. Vispa smör och socker fluffigt i en bunke.
  8. Blanda ner 1 ägg i taget i smörblandningen.
  9. Vispa ner de torra ingredienserna i omgångar tillsammans med mjölkblandningen.
  10. Tillsätt bananerna och blanda väl.
  11. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i cirka 40 minuter.
  12. Känn med en sticka att bottnarna är genomgräddade.
  13. Låt bottnarna svalna.
  14. Jämna eventuellt till översidan på alla bottnar med en vass kniv.

Smörkolakräm

  1. Vispa smöret fluffigt i en bunke.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en annan bunke.
  3. Koka upp vatten och socker till 121 grader.
  4. Häll genast och i en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitorna och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet.
  5. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall.
  6. Rör ner smöret i omgångar.
  7. Blanda ner den karamelliserade mjölken och rör om till en slät kräm.
  8. Lägg ihop tårtan med smörkolakräm mellan bottnarna.
  9. Täck hela tårtan med resten av krämen och spritsa valfritt mönster. Jag använde stjärntyllen när jag spritsade.