Limepaj med vispad grädde

koket.se
limepaj
Foto: tv4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Limepaj med vispad grädde

10 ingredienser

45 min

Botten gjord på digestivekex, fyllning av kondenserad mjölk och lime och toppad med vispad grädde. Ja, du hör ju - en succépaj!

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner portionspajer

Pajskal

  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex [14]
  • 30 g strösocker [2 msk]

Limefyllning

  • 400 g kondenserad mjölk
  • 125 g limesaft, pressad (1,25 dl = 4-5 lime) + skal från 2 lime
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 110 g ägg [2 st]

Garnering

  • 300 g vispgrädde [3 dl]
  • tunna limeskivor

Gör så här

Pajskal

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Mixa kexen väl i en matberedare och blanda med sockret i en bunke.
  2. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
  3. Fodra 8 pajformar med löstagbara kanter, 7 cm i diameter, med blandningen. Grädda i ugnen i 8 minuter. Låt pajskalen svalna helt.

Limefyllning

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Blanda kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker med en slickepott i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen.
  2. Rör försiktigt ihop till en slät blandning. Låt stå och dra i 15 minuter, sila av limeskalen och fördela sedan fyllningen mellan formarna.
  3. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills ytan har fått en anings lite färg. Låt svalna helt och toppa med mjukvispad grädde samt limeskivor.