Vegetarisk tallrik med mungbönplättar, het aubergine och chutney

Vegetarisk tallrik med mungbönplättar, het aubergine och chutney
Foto: TV4

Vegetarisk tallrik med mungbönplättar, het aubergine och chutney

Av: Rosemarie Geiss

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

Gott och smakrik vegetarisk middag. Glöm inte att mungbönorna måste ligga i blöt minst 8 timmar innan de används. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet _Halv åtta hos mi_g, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl mungdal, blötlagd i minst 8 timmar
  • 1 dl vatten
  • 2 msk mild yoghurt
  • 150 g fetaost
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 krm bakpulver
  • 1 tsk korianderfrö, malen
  • salt
  • olja, till stekning

Ärtfyllning

  • 1 dl frysta ärtor
  • salt

Den galna tomatchutneyn - 3.5 dl chutney

  • 1 kg tomat
  • 2 msk solrosolja (eller majsolja)
  • 2 tsk bruna senapsfrön
  • 4 torkad chilifrukt, krossade
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 msk malen spiskummin
  • 2 kanelstänger
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 2 dl brunt Socker

Basmatiris med smör och lime

  • 4 dl basmatiris
  • 6 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 1 limefrukt, i klyftor
  • salt

Het aubergine

  • 1 aubergine
  • vitlökssmör
  • salt

Green devil - 0.5 dl chilisås

  • 150 g grön chilifrukt (starka)
  • 2 msk solrosolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 msk limejuice, färskpressad (eller citronsaft)

Gör så här

  1. Mungböna: Tvättar bönorna tills vattnet är klart. Sila bort vattnet. Häll bönorna i en matberedare, tillsätt lite vatten i taget, och kör tills du får en len och tjock smet. Häll över i en bunke, tillsätt yoghurt, salt, gurkmeja, koriander och bakpulver. Smula in fetaosten och blanda allt väl. Koka upp det frysta ärtorna, häll av vattnet och mosa dem. Hetta upp lite olja i en stekpanna, skeda ner mungblandningen i oljan till fyra lika stora plättar, platta till och toppa dem med lite ärtfyllning. Häll lite olja omkring plättarna och stek båda sido på medelstark värme tills gyllenbruna. Serveras varma.
  2. Chutney: Tvätta tomaterna och skär dem i små bitar. Hetta upp oljan i en medelstor kastrull. När den är het, tillsätter du i tur och ordning: kanelstång, lagerblad, chili, fänkål, spiskummin och senapsfrö. Rör om, fräs kryddorna på medelstark värme, tills senapsfröna har poppat och de andra kryddorna mörknar i färgen. Tillsätt tomatbitarna, gurkmejan och rör om. Tillsätt socker, och låt allihop puttra på medelstark värme cirka 30-40 minuter eller tills tomaterna är helt sönderkokta och chutneyn börjar tjocknar. Pressa chutneyn genom en sil och släng skal, kärnor och kryddorna. Tillsätt saltet och servera avsvalnad eller kall.
  3. Ris: Skölj riset väl. Koka upp vatten med smör och salt, häll i riset, rör om, täck med tättslutande lock och låt svälla på låg värme i 12-15 minuter. Serveras med lime.
  4. Het aubergine: Skär auberginen i lagom tjocka skivor. Salta på båda sidor och låt stå, tills saltet har dragit ut något av vätskan i auberginen. Detta tar cirka 30 minuter. Klappa skivorna torra med hushållspapper. Hetta upp vitlökssmöret i en grillpanna. Lägg i skivorna och steka på medelstark värme båda sidor tills det är mjuka och har fått en fin stekyta. Servera omgående.
  5. Green devil: Skölj chilifrukterna, torka av och skär av stjälken. Kör i matberedare under några minuter tills chilin är finhackad. Tillsätt oljan och resten av ingredienserna och blanda allt några varv till. Förvaras bäst i en glasburk i kylskåp.