Avokado divine

Avokado divine
Foto: TV4

Avokado divine

Av: Rosemarie Geiss

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

God och nyttig avokadosallad som passar perfekt som förätt eller som sallad bredvid varmrätten.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Örtolja

  • olivolja
  • balsamvinäger
  • salt
  • peppar
  • blandade örter

Grillade paprikor

  • 2 paprikor
  • olivolja

färskost

  • 1 l mjölk
  • 2,5 dl yoghurt
  • 2 stora eller 4 små mogna avokado
  • panir (färskost) på 1 liter mjölk 3 %
  • 1 kruka färsk basilika
  • 6 valnötshalvor
  • nymalen svart- och rosépeppar och salt
  • bladsallad (t ex rucola, frissé, romansallad)
  • 1 röd paprika
  • dressing balsamvinäger, olivolja, salt, peppar, franska örter

Gör så här

  1. Dressingen: Skaka ihop 3 delar olivolja, en del balsamicovinäger, salt, peppar och örterna i en liten glasburk. Lägg upp salladsblandningen på en tallrik. Ta ut avokadon från kylen, skala dem försiktig, skär i skivor eller bitar, lägg dem på salladen, garnera med paprikastrimlor, ringla över dressingen och servera.
  2. Grillad paprika: Skär upp paprikan och tag bort stjälken och kärnorna. Pensla med olivolja, lägg på en plåt och grilla i 220 grader till det bildas svartbruna blåsor. Ta ut, lägg på en skärbräda och lägg en ren och fuktig kökshandduk på. Efter några minuter lossnar skinnet på paprikan och den kan då dras bort med en kniv. Skär paprikan i strimlor.
  3. Färskost: Värm mjölken i en rymlig kastrull. När mjölken börjar koka upp, tillsätt yoghurten under omrörning tills stora, mjuka ostbitar flyter upp till ytan och vasslen blir genomskinlig. Ta ut osten med en hålslev och lägg den i en sil för att droppa av.
  4. Skär upp avokadon och tag ut kärnan. Gör håligheten lite större genom att gröpa ur lite av avokadon med en sked. Hacka basilikabladen och valnötskärnorna fint och blanda med färskosten, salta, peppra och pressa in fyllningen där kärnan satt, platta till och pressa sedan ihop avokadon igen. Linda in i gladpack eller aluminiumfolie och lägg dem i kylskåpet i minst 1-2 timmar.