Italienska Bondbiffar

Italienska Bondbiffar
Foto: TV4

Italienska Bondbiffar

Av: Roman - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

35 min

Serveras på ruccola-bädd med rostade italienska höstprimörer, schalottenlök, hyvlad parmesan, ungsrostad parma och chèvrekräm.

Lägg ruccolan i vattenbad ca en halvtimme. De behåller sin crisp allra bäst då. Ta ur dem, låt allt vatten rinna av. Viktigt att de inte är för blöta vid servering.

Vintips
I Castei Ripasso art.nr. 22409 119 kr

Roman bjöd även på

Bruschetta Toselli

Vit chokladmousse á la Bianca

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Biffar

  • 900 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 0,5 vitlök
  • 1 msk salt
  • 2 krm peppar

Tillbehör

  • 100 g rucolasallad
  • chèvreost
  • några matskedar crème fraiche
  • 1 citron
  • 6 skivor parmaskinka
  • 4 rödbetor, färska
  • 2 palsternackor
  • 10 schalottenlökar

Gör så här

  1. Rosta parman på lite smörpapper i ugnen, 125 grader ca 15 minuter. Håll utkik, den ska bli rostad men inte bränd. Det går fort!
  2. Lägg därefter de rostade parmaskivorna på en kall tallrik, låt svalna. De blir knaprigast om de får svalna i kylen och därefter tas ut så de inte är kylskåpskalla vid servering.
  3. Hacka palsternacka, rödbetorna, schalottenlöken i bitar, inte för smått, tänk klyftpotatis.
  4. Lägg i form och häll i olivolja, lite salt, svartpeppar och oregano. Några hela vitlöksklyftor kan med fördel också hänga på.
  5. Ganska hög värme, 225 i ca 20 minuter. Obs, håll koll. De ska bli gyllenbruna, gärna vara lite ”al dente” och inte rostas för hårt.
  6. Blanda köttfärsen med gul lök, lite vitlök, salt och peppar och forma till biffar.
  7. Stek på lagom värme tills de blir genomstekta, på med oregano och extra kryddor vid behov.
  8. Mosa ihop chèvren med lite crème fraîche, gott om osten fortfarande har lite struktur.
  9. Smaka av så att förhållandet blir det allra bästa. Pressa några droppar färsk citron i för bäst smak.
  10. Lägg upp ruccolan på fyra fat, hyvla stora bitar parmesan på salladen (obs, använd inte rivjärn, hyvla rejäla bitar med osthyvel eller liknande) samt på med lite olivolja och flingsalt.
  11. Placera biffen på salladen, lägg upp de ugnsrostade rotfrukterna bredvid.
  12. Skeda upp chèvreröran och placera parmaseglen i denna. Servera!