Rödbetsmuffins med hasselnötter

Rödbetsmuffins med hasselnötter
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Rödbetsmuffins med hasselnötter

14 ingredienser

45 min

Muffins med rostade hasselnötter, rödbeta och krämig frosting. Den söta rödbetan ger en fantastiskt smak, vacker färg och extra saftiga muffins!

Ingredienser

portioner stycken

Muffins

  • 150 g hasselnötter
  • 175 g rödbeta [3 dl rivna]
  • 300 g smör
  • 3 ägg
  • 3,5 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

Rosa glasyr

  • 1 rödbeta, saften
  • 4 dl färskost
  • 6 dl florsocker
  • 50 g smör, rumsvarmt

Garnering

  • hasselnötter, rostade och hackade

Gör så här

Muffins

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rosta och grovhacka hasselnötterna. Riv rödbetorna på den fina sidan av rivjärnet
  3. Smält smöret på svag värme i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och en nypa salt i en bunke. Vänd ner äggsmeten och tillsätt det smälta smöret. Blanda sedan ner de rivna rödbetorna samt hasselnötterna och rör försiktigt tills allt har blandat sig.
  5. Ställ små muffinsformar på en plåt och häll smeten i dem. Fyll till ca 3/4.
  6. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i 10–15 minuter. Känn efter med en sticka att de är färdiggräddade, de ska ej vara kladdiga. Ta ut plåten och låt muffinsen svalna på ett galler.

Glasyr

  1. Riv rödbetan fint och pressa ur saften.
  2. Vispa ihop alla ingredienser till glasyren till en jämn och fluffig, formbar glasyr.
  3. Spritsa glasyren på rödbetsmuffinsen när de svalnat helt. Använd en stjärntyll eller, om du inte har en, bred på glasyren. Garnera med rostade hasselnötter på toppen.
  4. Låt er väl smaka!