Rödbetsgratäng med getost

koket.se
Rödbetsgratäng med getost
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Rödbetsgratäng med getost

14 ingredienser

ca 1h

Höstig rödbets- och potatisgratäng med getost och rosmarin. Sköter sig själv i ugnen!

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 400 g rödbeta, skalade
  • 400 g potatis, skalad
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 150 g chèvreost
  • 1,5 msk färsk rosmarin, hackad
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1 dl ost, smakrik , riven

Béchamelsås

  • 50 g smör
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 krm muskot, riven
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret till béchamelsåsen i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget, och koka upp under omrörning. Låt sjuda på mycket svag värme i 3 minuter, eller tills såsen börjar tjockna. Rör om då och då. Smaka av med muskot, salt och vitpeppar. Ställ kastrullen åt sidan.
  3. Skiva rödbetor och potatis tunt. Varva potatis, rödbetor, bechamelsås, smulad chèvre och rosmarin i en ugnsform. Salta och peppra mellan de olika lagren. Avsluta med rödbetor, béchamelsås och slutligen riven
  4. ost.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter, eller tills rotfrukterna känns mjuka och gratängen fått fin färg. Låt gratängen stå i ett par minuter innan du serverar den.