Apelsinpannacotta med vaniljbrässerade fikon

Apelsinpannacotta med vaniljbrässerade fikon
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Apelsinpannacotta med vaniljbrässerade fikon

Av: Robert Maglia Claes Grännsjö

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

2h 25 min

Len pannacotta med apelsinsmak får läckert sällskap av vaniljbrässerade fikon och hemgjord marmelad.

Ingredienser

portioner

Apelsinpannacotta:

  • 4 dl grädde
  • 40 g strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 gelatinblad
  • 1 msk grand marnier
  • 1 apelsin, rivet skal

Inkokta fikon:

  • 4 färska fikon
  • 6 cl portvin
  • 6 cl madeiravin
  • 2 hela nejlikor
  • 1 stjärnanis
  • 0,5 vanlijstång

Apelsinmarmelad:

  • 2 apelsiner
  • 200 g strösocker
  • 1 vanlijstång

Gör så här

  1. Apelsinpannacotta: Värm grädden med sockret och vaniljstången. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5-10 minuter och rör ner dem när de blivit mjuka.
  2. Tillsätt apelsinskalet och Grand manier. Häll upp i portionsformar och låt kallna i kyl. Sätt ugnen på 120 grader.
  3. Inkokta fikon: Kryssa fikonen och lägg dem i en ugnsfast form. Häll i spriten och kryddorna, täck över med folie. Kör i ugn 2 timmar på 120 grader.
  4. Apelsinmarmelad: Blanchera apelsinerna i vatten 5 gånger, byt vatten varje gång. Mixa dem snabbt när de är mjuka och häll dem i en kastrull tillsammans med sockret och vaniljstången. Koka dem till marmeladkonsistens.
  5. Allt serveras kallt. Dela fikonen, lägg dem bredvid pannacottan och toppa pannacottan med en liten sked marmelad.