Svamprisotto med kantareller

Svamprisotto med kantareller
Peter Nordin
Peter Nordin

Svamprisotto med kantareller

Av: Peter Nordin, Carina Nordin

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

30 m

"Harrys bar i Venedig har varit en stor inspirationskälla då deras Risotto Primavera hör till mina favoriträtter. Här fick jag lära mig Risotto alla Parmigiana. Helt enkelt ris med lök, buljong, smör och parmesan. Görs det korrekt är den en kioskvältare. Nedan har du receptet på en succé." /Peter och Carina Nordin

Byt gärna ut kantareller mot Karljohansvamp.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 lök, fint hackad [ca 150 g]
  • 3 msk olivolja
  • 300 g ris (vialone nano eller carnaroli)
  • 2 l kycklingfond (hemkokt)
  • 60 g smör, rumstempererat
  • 40 g parmesanost, riven (extra till topping)
  • 40 g kantareller, torkade, blötlagda (el karljohansvamp)
  • 2 msk tryffelbressyr (finns på burk)
  • 10 g färsk tryffel (kan uteslutas)
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt en vid tjockbottnad kastrull på spisen och sautera löken över medelvärme i olivoljan tills löken får en glasig yta, ca 7–10 minuter. Löken skall bli mjuk, men inte ha färg.
  2. Låt svalna något och tillsätt riset. Blanda med en träsked så riset suger upp oljan.
  3. Sätt tillbaka kastrullen på spisen. Höj värmen något och tillsätt lite av den kokande buljongen/fonden, så pass mycket att du enbart täcker riset. Låt all vätska reducera bort så att buljongen absorberas helt medan du rör hela tiden.
  4. Upprepa processen 5–6 gånger under 15–17 minuter. De sista minuterna går åt till att avsluta tillagningen.
  5. Om riset fortfarande är hårt så tillsätt mer buljong och koka samman. Riset skall vara al dente, men inte ha en rå kärna.
  6. Ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt smöret och parmesanen. Rör kraftigt. Nu skall du bygga upp krämigheten i rätten. Detta arbete kommer att skapa en risotto med den rätta konsistensen.
  7. Lägg kantarellerna eller karljohanssvampen i en liten bunke och täck med kallt vatten. Låt dra i 20 minuter.
  8. Sila svampen och hacka den grovt. Tänk på att spara vätskan som du blandar med kycklingfonden.
  9. Gör risotton som ovan. Tillsätt svampen när det är ca 6–7 minuter kvar av tillagningen.
  10. (Alternativt steker du svampen i smör och har den på toppen av rätten som på bilden).
  11. Låt risotton vila i kastrullen i 1 minut under lock. Smaka av med salt och peppar.
  12. Tillsätt lite buljong precis innan servering. På slutet tillsätter du även tryffelhacket. Har du färsk tryffel så hyvla den sist över risotton på tallrikarna. Har du inte tryffel går det lika bra att riva parmesan över risotton.
  13. Rör om och lägg upp på tallrikar.