Foto: TV4

Mustig köttgryta som heter duga


4

En mör och fyllig njutning att samla vännerna kring. Grytan serveras med jordärtskocksmos, sockerärtor och vitt bröd. Tänk på att grytan gärna ska koka i nästan 3 timmar för att köttet ska bli riktigt mört!

Dryck
Till denna gryta ett vin som också heter duga. En Bordeaux, mera klassiskt kan det inte bli! Château de Seguin, 3958. Ett tips för lyckad matchning är att ha samma vin i grytan!

Rickard från Stockholm lagade även

Chèvretoast med mango chutney
Kladdkaka Black and White

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Köttgryta

  • 2 pkt bacon (à 140 g)
  • 800 g nötkött, tärnat i 3x3 cm tärningar
  • 2 st gul lök, skurna i centimetertjocka ringar
  • 3 st schalottenlök, halverade
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 800 g krossade tomater
  • 0.5 l rött vin
  • 3 st lagerblad
  • 0.5 dl kalvfond
  • 1 kapsel vegetabilisk fond du chef
  • 3 dl vatten
  • 5 msk tomatpuré
  • 2 msk soja
  • 2 msk smör
  •   timjan
  • 10 st champinjoner, eller annan svamp
  •   salt
  •   peppar

Jordärtskocksmos

  • 0.5 kg potatis, mjölig
  • 10 st jordärtskockor
  • 4 msk smör
  • 0.5 dl grädde
  • 0.5 dl riven ost
  •   persilja
  •   salt

Tillbehör

  • 200 g sockerärtor (eller gröna bönor)
  • 1 msk smör
  • 1 st vitlöksklyfta
  •   vitt bröd
  1. Köttgryta
    Bryn nötköttet i en separat stekpanna (gärna gjutjärn).
  2. Påbörja grytan med att steka bacon.
  3. Lägg till mellanstora bitar gul lök och schalottenlök när baconet börjar bli färdigstekt.
  4. Tillsätt vitlöken.
  5. Späd med de krossade tomaterna och tillsätt därefter i rask följd rödvin.
  6. Fortsätt med vatten, kalvfond och den vegetariska fonden.
  7. Skeda i tomatpuré och soja och svep ner nötköttet.
  8. Lägg i lagerblad och löva av 5-6 timjanstänger och lägg i bladen.
  9. Salta och peppra.
  10. Låt bubbla länge på låg värme utan lock.
  11. Om man går över 3 timmar kan man behöva titta till och kanske späda vid behov. Då tar man lämpligen lite fond och vatten. Man bör inte gå under 2 timmar.
  12. Någon halvtimme innan man betraktar grytan färdig så sveps slantade moroten, palsternackan, samt champinjoner eller annan svamp ner. (Torkad svamp något tidigare, färsk svamp något senare).
  13. JordärtskocksmosKoka upp vatten i en kastrull.
  14. Skala potatisen och jordärtskockorna och svep ner i det kokande vattnet.
  15. Låt koka 15-20 min.
  16. Känn efter när det är klart med en gaffel. När gaffeln sjunker in utan motstånd så är det klart.
  17. Sätt ugnen på 200 grader.
  18. Mosa potatis och jordärtskockor och rör ner smör och grädde.
  19. Häll upp i form och strö osten över.
  20. Gratinera i ugn 5-10 min tills osten fått fin färg.
  21. Sprinkla klippt persilja över innan servering.
  22. Tillbehör
    Skölj av sockerärtorna (eller bönorna) och låt rinna av väl.
  23. Värm smör på stekpannan och vänd ner sockerärtorna.
  24. Pressa omedelbart därefter vitlöksklyftan och rör hela tiden så vitlöken inte blir bränd.
  25. Stek maximalt 3 minuter eller precis när det börjar få färg.
  26. Servera grytan med mos och sockerärtor, och gärna vitt bröd till.

Annons:

Liknande recept

Paprikagryta

av recept.nu
  •  8 ingr

Bulgogi med stekt sallad

av Anette Rosvall och Emma Hamberg
  •  18 ingr

Texas chili i tryckkokare

av Mattias Larsson
  •  14 ingr

Potatischips

av recept.nu
  •  30 min
  •  4 ingr

Potatischips

av Björn Werelius
  •  4 ingr

Svensk fisksoppa med fransk rouille

av Tommy Myllymäki, Lisa Lemke
  •  30
  •  23 ingr
  •  8 ingr