Salt- och pepparkyckling

Salt- och pepparkyckling
Foto: Bill Bettencourt

Salt- och pepparkyckling

Av: Rick Rodgers

6 ingredienser

Överblivet kycklingkött kan man enkelt använda vid ett annat tillfälle. Kycklingbrösten är neutralt kryddade, vilket gör att de kan användas till många olika rätter. Receptet kommer från boken Mat på minuten: matlåda och storkok.

Här hittar du fler lättlagade recept.

Ingredienser

portioner
  • 6-9 kycklingbröst (skinn och ben kvar) [ca 2 kg]
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 2,5 dl kycklingbuljong
  • 1 tsk färsk timjan, hackad (eller salvia eller dragon)
  • 2 msk osaltat smör, tärnat

Gör så här

Grilla kycklingen Sätt ugnen på 200˚.

  1. Krydda kycklingen rikligt med salt och peppar runt om.
  2. Lägg bitarna med skinnsidan uppåt i en stor ugnsfast panna av metall.
  3. Stek i ugn tills kycklingbrösten har fått fin färg och en innertemperatur på 77˚ i den tjockaste delen (30–45 minuter). För över två tredjedelar till ett serveringsfat och spara resten för framtida bruk.

Koka ur pannan

  1. Ställ pannan på spisen på hög värme.
  2. Tillsätt buljong och timjan när det fräser i pannan. Skrapa i botten så att alla smaker frigörs.
  3. Låt det koka i cirka 3 minuter tills buljongen reducerats till hälften. Ta bort från plattan.

Sås

  1. Vispa ner lite smör i taget i den reducerade buljongen. Krydda med salt och peppar.
  2. Servera kycklingen med såsen bredvid.