Rendang - indonesisk curry

koket.se
Rendang - indonesisk curry
Foto: Tv4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Rendang - indonesisk curry

20 ingredienser

1,5 h

Het currygryta på högrev från Indonesien med mustiga smaker som får koka länge på spisen tills köttet är riktigt mört.

Tips! Anpassa mängden chili i grytan efter hur het du vill ha den.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Kryddpasta

  • 5 schalottenlökar, skalade och grovt skurna
  • 4 cm färsk ingefära, skalad och grovt skuren
  • 5 klyftor vitlök, skalade
  • 3-10 röda chilifrukter, i bitar (beroende på hur stark man vill ha sin curry)
  • 3 msk neutral rapsolja

Gryta

  • 1 kg högrev, i munsstora bitar
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1,5 tsk malen koriander
  • 800 ml kokosmjölk (eller kokosgrädde)
  • 3 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 3 citrongräs, bankad och grovt skuren
  • 1 limefrukt, saften
  • 1,5 dl riven kokos, rostad
  • salt
  • peppar
  • rapsolja, att steka i

Servering

  • jasminris, kokt
  • 1 kruka färsk koriander, hackad

Gör så här

Pasta

  1. Lägg alla ingredienserna till pastan i en mixer och kör till en slät pasta.

Högrev

  1. Bryn köttet på hög värme runtom tills det fått lite färg. Lägg sedan upp på en tallrik och ställ åt sidan.
  2. Häll lite mer olja i grytan och fräs pastan i någon minut tillsammans med kryddnejlika, kardemumma och koriander. Häll i kokosmjölk
  3. Lägg i stjärnanis, kanelstång, citrongräs, pressad limesaft och riven kokos. Spara eventuellt lite riven kokos till servering.
  4. Lägg tillbaka köttet i grytan och låt puttra på medelvärme i 1,5-2 timmar. Häll eventuellt på mer vatten under koktiden om grytan tenderar att koka torrt.
  5. Ta bort locket sista 30 minuterna. Köttet ska bli väldigt mört och nästan falla isär. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera din rendanggryta med rykande varmt jasminris och strö på lite koriander, chili och eventuellt mer kokos.

Glöm inte att matsortera skal från lök och ingefära samt rester citrongräs, lime och koriander för en mer hållbar matlagning, och njut av din mustiga gryta. /Köket-redaktionen