Kalljäst pizzadeg
Foto: Jocke Olovsson

Kalljäst pizzadeg av
Redaktionen,  


6 stora, tunna pizzor Tack för din röst

Kalljäst pizzadeg ger bra resultat när du vill baka egen pizza. Här är ett recept för dig som gillar en tunn och krispig pizzabotten. Pizzadegen ska jäsa i rumstemperatur 1 timme och sedan 5 timmar i kylen. Perfekt att sätta degen på morgonen och sedan baka ut vid middagstid!

Förslag på pizzatopping
Tomatsås, getost, tunt skivad rå potatis, skivad lök, sardeller och svarta oliver. Toppa med färsk timjan och lite olivolja efter gräddning.

  1. Vispa ihop torrjäst (väg upp eller ta en halv påse), vatten, olivolja och salt i en bunke.
  2. Häll i tillräckligt med mjöl för att få en lättarbetad deg, knåda ordentligt eller låt degmaskinen arbeta degen till en jämn degboll.
  3. Låt degen jäsa i rumstemperatur under en handduk till dubbel storlek (tar ungefär en timme).
  4. Ta upp degen, dela och forma den till 6 stora degbollar. Lägg upp dem på ett stort fat, täck med en fuktig kökshandduk och ställ in i kylen. Låt stå i minst 5 timmar.
  5. Baka ut till tunna pizzabottnar i önskad form. Toppa med det du gillar, lägg på osten direkt efter tomatsåsen.
  6. Grädda pizzorna med varmluftsfunktion på ca 200-225 grader, i 5-15 minuter (håll koll på när de får fin färg i kanterna). Grädda gärna på förvärmda plåtar.

Kalljästa bröd med kesoröra

av Lisa Lemke, Tommy Myllymäki
  •  9 ingr

Kalljästa frallor

av Ernst Kirchsteiger
  •  8 ingr
  •  8 ingr

Surdegsbröd med yoghurt

av Sébastien Boudet
  •  2 dygn
  •  6 ingr
  •  11 ingr

Paolos röd dag-pizza

av Paolo Roberto
  •  1,5 h
  •  12 ingr

Tre sorters pizza

av Ernst Kirchsteiger
  •  1 h
  •  32 ingr

Leilas pizzadeg

av Leila Lindholm
  •  35 min
  •  6 ingr

Sweet potato pie

av Leila Lindholm
  •  12 ingr

Paolos italienska paj

av Paolo Roberto
  •  1,5 h
  •  13 ingr

Jonnhas focaccia med rosmarin

av Jonnha Hagenlöf Arabi
  •  10 ingr
  •  7 ingr