Foto: TV4

Belgisk köttgryta - Carbonnades Flamandes


6

Denna klassiska köttgryta från Belgien har sitt ursprung i Flandern. Eftersom öltraditionen är gammal i landet och ölsorterna oräkneliga innehåller denna mustiga gryta just öl. Grytan reds med brödsmulor, i stället för mjöl, till önskad konsistens.

  • 50 g smör
  • 200 g gul lök
  • 1 1/4 kg grytbitar av nöt
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl ljust öl
  • 1 msk farinsocker
  • 2 tsk salt
  • 1 msk vinäger
  • 1  lagerblad
  • 1/2 tsk timjan
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl halvtorrt, smulat bröd
  1. Skala och hacka löken. Hetta upp fettet i en gryta och mjukstek löken tills den är ljust brun. Höj värmen och tillsätt köttet.
  2. Strö över mjölet och späd med ölet. Tillsätt salt, vinäger, lagerblad och timjan. Sjud grytan i ca 1 1/2 timme eller tills köttet är mört.
  3. Tillsätt senapen. Rör ner brödsmulorna, lite i taget, till önskad konsistens. Blir grytan för tjock späs den med mer öl. Servera potatis och grönsaker till.

Annons:

Liknande recept

  •  12 ingr
  •  8 ingr

Bolito

av recept.nu
  •  14 ingr
  •  14 ingr

Julbröd från förr

av Anna och Fanny Bergenström
  •  14 ingr

Jambalaya

av recept.nu
  •  11 ingr

Svartgryta med kaffe och sprit

av Johnny - Stockholm
  •  12 ingr

Ungersk gryta

av recept.nu
  •  11 ingr