Valnöts- och palsternacksflan

Valnöts- och palsternacksflan
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Valnöts- och palsternacksflan

9 ingredienser

Det var Cranks gröna kök som började med kombinationen palsternackor och nötter i paj. Det här är ett förenklat recept.

Ingredienser

portioner
  • 4 palsternackor
  • 1 tsk salt
  • 1 förp champinjoncreme
  • 1 dl grädde
  • 12 valnötter

Pajdeg:

  • 125 g smör
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl ost, riven
  • 0,5 dl vatten, kallt

Gör så här

  1. Pajdeg: Blanda samman mjölsorterna med osten. Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet, arbeta in och kavla ut degen. Tryck ut den i fyra portionsformar. Ställ kallt.
  2. Värm ugnen till 225°. Skala palsternackorna skär dem i skivor på längden och koka dem i lättsaltat vatten tills de är nätt och jämnt mjuka. Ta upp och lägg i pajskalen. Salta och bre champinjoncreme över. Fördela grädden i formarna och lägg valnötskärnorna överst.
  3. Grädda i ca 20 minuter eller tills degen är väl genomgräddad och har fått lite färg.