Foto: TV4

Stekt strömming med potatismos


4

En klassiker bland husmanskost. Alltid lika gott och alltid lika uppskattat! Gör gärna en stor sats och lägg i det som eventuellt blir över till ättiksströmming.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 30  strömmingsflundror (klippta)
  • 3  ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1/2 dl fransk senap
  • 1/2 dl svensk senap
  •   salt, peppar
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl veteströ
  •   Potatismos:
  • 800 g mjölig potatis
  • 4 dl mjölk
  • 100 g smör
  •   salt, peppar, muskot
  1. Tvätta strömmingen i kallt vatten och klipp bort eventuella fenor.
  2. Vispa samman senap, ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg ner de väl avrunna strömmingarna och låt dem marinera i mjölkblandningen i minst en timme.
  4. Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten.
  5. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör, mjölk, muskot, salt och peppar. Rör eller vispa slätt.
  6. Lägg ihop flundrorna med en persiljekvist emellan och vänd dem i blandningen av rågmjöl och ströbröd. Stek sen i smör 2-3 minuter på varje sida.
  7. Servera strömmingen tillsammans potatismoset och eventuellt med lite skysås.

Annons:

Liknande recept

  •  1h 35 min
  •  16 ingr
  •  12 ingr
  •  13 ingr
  •  10 ingr

Bellmans strömming

av Nils Emil Ahlin
  •  20 min
  •  9 ingr