Denna säregna landskapsrätt från Skåne är både mättande med sina frikadeller och sunt ekonomisk med sin övriga uppbyggnad av enkla råvaror. Njut gärna vitkålssoppan med grovt bröd.
Skär vitkålen i ca 1 1/2 x 1 1/2 cm stora ”plattor” och skala och hacka löken. Bryn vitkålen och löken väl i flera omgångar i matfett och lägg över allt i en rymlig kastrull. Slå i buljong, tillsätt kryddor och låt soppan koka i 40 minuter.
Frikadeller: Knäck ägget i en kopp och vispa ihop det. Blanda färs, ägg, vispgrädde och ströbröd till en smidig färs. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt muskot. Forma små bollar av färsen med hjälp av en fuktad tesked och handflatan. Koka frikadellerna sakta direkt i soppan, det tar 8–10 minuter.
Skiva prinskorvarna och lägg i dem i soppan, låt korven bli genomvarm. Servera genast.