Saffranssoppa med fisk och räkor

Saffranssoppa med fisk och räkor
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Saffranssoppa med fisk och räkor

17 ingredienser

Bjud på en matig fisksoppa och servera frasig räksandwichar till.

Ingredienser

portioner
  • 200 g fast, vit fiskfilé
  • 200 g räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 1 l fiskbuljong
  • 1 msk smör
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,25 g saffran [0,5 förp]
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Till dekoration:

  • dillvippa

Frasiga räksandwichar:

  • 8 skivor vitt formbröd
  • räkost från tub
  • smör, att steka i

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs den i smör. Ansa och skär fänkålen i tärningar. Skala potatis och morot och tärna dem. Lägg över lök, fänkål, morot och potatis i en gryta. Häll på buljongen och tillsätt tomatpure, saffran och timjan. Koka upp och låt sjuda under lock i 20 minuter.
  2. Skala räkorna. Låt fisken tina till hälften och skär den i tärningar. Sjud den i buljongen tills den är genomkokt. Rör ner grädde och krydda med salt och peppar. Hetta upp soppan precis före servering och lägg i räkorna.
  3. Frasiga räkbröd: Bre fyra av brödskivorna med räkost. Lägg på de resterande brödskivorna som lock.
  4. Stek sandwicharna försiktigt i smör tills de är gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper att rinna av. Dela dem mitt itu i trekanter och servera till soppan.