Kål i olika former är en klassiker på julbordet, men passar som tillbehör till kött hela året. Använder du grönsaksbuljong i stället för skinkspad blir kålen helt vegetarisk.
Rödkål: Strimla kålen och skär löken i klyftor. Fräs lök och kål med matfett i en gryta. Tillsätt kryddnejlikor, socker, vinäger och salt och sjud under lock en halvtimme. Skala och klyfta äpplena. Tillsätt dem och gelén och koka tills kålen är mjuk.
Långkål: Skölj kålen, riv av bladen och koka dem 5 minuter i skinkspadet. Ta upp dem och hacka dem. Fräs hacket med smör i en gryta, späd med grädden och krydda med peppar. Koka 5 minuter.
Brunkål: Värm ugnen till 225°. Bryn kålen lite i sänder med matfett i en panna och ringla över sirap. Lägg över i en långpanna. Slå på skinkspad och ställ in pannan i ugnen cirka 1 timme. Rör några gånger och salta.