Purjolökspaj

Purjolökspaj NY2023
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Purjolökspaj

11 ingredienser

En paj med mild löksmak som passar utmärkt till bland annat skinka, korv och kött. Perfekt att förbereda innan och går även utmärkt att frysa in. Bjud gästerna på denna goda paj till buffén, midsommar eller varför inte till påsk?

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 5-600 g purjolök, finskivad
  • 3 msk smör
  • 2 ägg
  • 2 dl grädde
  • 100 g ost, riven
  • 1 krm paprikapulver
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i en plastfilm i kylen 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°.
  3. Fräs purjolöken mjuk med smöret, låt svalna.
  4. Ta fram pajdegen ur kylskåpet. Kavla ut degen och klä en pajform, tryck till runt kanterna och nagga botten. Förgrädda pajskalet 10 min. Ta ut formen.
  5. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen, tillsätt purjon och slå i pajskalet. Grädda klart ca 20 min.