Riktigt snabbakade bröd som faktiskt känns nybakta i flera dagar. Du kan förenkla genom att inte rulla bullarna utan bara skära dem i lagom stora och lite oregelbundna bitar.
Ingredienser
3 dl mjölk
50 g jäst [1 förp]
1 tsk salt
2 tsk olja
7 dl vetemjöl
Gör så här
Deg: Värm mjölken tills den är fingerljummen. Smula i jästen och rör tills jästen löst sig. Rör i salt, olja och havregryn. Arbeta in vetemjöl. Arbeta kraftigt i 5 minuter med maskin eller 10 minuter med handkraft tills degen är slät och jämn.
Låt jäsa övertäckt i 20 minuter tills degen nästan jäst till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda några kraftiga tag. Platta eller kavla ut till en platta. Rulla ihop. Skär degen i 12-16 bitar. Lägg på en plåt. Jäs övertäckt i ca 20-30 minuter.
Värm ugnen till 250°. När degen reser sig snabbt efter ett lätt tryck med pekfingret är det dags att grädda bröden. Sätt in bröden, sänk till 200° och grädda till vacker färg i ca 15 minuter. Låt svalna under en handduk för mjuk skorpa.