Persiskt ris
Foto: TV4

Persiskt ris av


4

Ris är en viktig råvara i det persiska köket. Det tvättas länge, gärna över natten, för att bli extra fluffigt. Vid kokningen bottnar man gärna grytan med potatis eller bröd, som blir gott och knaprigt lagom tills riset är färdigkokt. Riset kan helt eller delvis färgas med nationalkryddan gurkmeja och sedan toppas med smörfrästa berberi-bär. Här på bilden har vi använt djupfrysta lingon och russin.

Vad tyckte du om receptet? Tack för din röst
Se i fullskärmsläge Stäng
  1. Tvätta riset minst 3–4 gånger tills stärkelsen sköljts bort och vattnet är helt klart. Täck sedan riset med vatten och tillsätt 1 msk salt och låt riset stå i minst 30 minuter. Skala under tiden potatisarna, skär dem i skivor och lägg i kallt vatten. Skölj sedan riset och sila av. Koka upp 3–4 liter vatten med 1 tsk salt, 1 msk olja och pressad citron.
  2. Rör försiktigt ner riset i det kokande vattnet och låt koka på hög värme i 4-5 minuter. Rör om då och då så att riskornen inte klibbar. Skölj riset under rinnande kallt vatten, rör om med en gaffel för att få bort resterande stärkelse. Tillsätt 1/2-1 tsk salt och blanda med gaffeln. Tvätta kastrullen och torka noga, hetta upp 3 msk olja med 1/4 tsk gurkmeja.
  3. Stek potatisskivorna gyllenbruna och flytta över i en kastrull. Lägg riset ovanpå de stekta potatisskivorna och forma till ett ”berg” i kastrullen. Häll på 1 msk olja och 2 dl vatten och täta med en hopvikt kökshandduk mellan kastrullen och locket. Koka på svag värme i 25 minuter. Lägg upp riset på ett stort serveringsfat och dekorera med potatisskivorna från kastrullens botten runt om.

  • 1 h 20 min
  • 20 ingr
  • 2,5 h
  • 8 ingr
  • 1 h
  • 5 ingr