Foto: TV4

Dansk leverpastej


1

En rustik och god leverpastej, som gör sig utmärkt såväl på julbordet som till pålägg året runt. Saltgurka är gott till.

  • ca 600 g svinlever
  • 400 g späck
  • 10-12  ansjovisfiléer
  • 1  gul lök
  • 3 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2-3 dl mjölk
  • 2  ägg
  •   salt och malen vitpeppar
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk malda nejlikor
  •   ett par skivor bacon
  1. Värm ugnen till 200”. Mal levern på kvarn tillsammans med späck, lök och ansjovis till en fin färs. Eller mixa den i matberedare.
  2. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd efter hand med mjölk. Krydda och koka till en tjock stuvning 5-10 minuter. Ta såsen av värmen och rör ned äggen ett i sänder. Vänd ned leverfärsen.
  3. Slå smeten i en eller flera höga formar. Täck med folie och gör några lufthål. Grädda i vattenbad mitt i ugnen cirka 1 timme. Ta bort folien mot slutet så att ytan får färg. Serveras med lättstekta baconskivor över.

Annons:

Liknande recept

Leverpastej

av recept.nu
  •  11 ingr

Leverpastej

av Per Morberg
  •  10 ingr

Hemlagad pastej

av recept.nu
  •  17 ingr
  •  9 ingr
  •  23 ingr
  •  13 ingr
  •  23 ingr

Waldorfsallad

av recept.nu
  •  9 ingr