Mats Öhrns kryddströmming

Mats Öhrns kryddströmming
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mats Öhrns kryddströmming

12 ingredienser

Tänk på att den här rätten ska stå i minst två dygn innan den serveras.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg strömmingsfilé

Ättikslagen:

  • 1,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 l vatten
  • 2 msk salt

Kryddorna:

  • 4 msk salt
  • 6 msk strösocker
  • 6 lagerblad, smulade
  • 2 tsk malen kryddpeppar
  • 2 tsk svartpeppar, grovmalen
  • 1,5 tsk hel nejlika, malda
  • 4 tsk torkad oregano
  • 5 tsk sandelträ (finns på apotek)

Gör så här

  1. Dra bort skinnet från strömmingsfiléerna. Blanda ättika, vatten och salt. Låt filéerna ligga i ättikslagen över natten.
  2. Ta upp filéerna ur lagen. Låt dem rinna av noga innan de varvas i en kruka med alla kryddorna.
  3. Täck strömmingen med en tallrik, så liten att den går ner i krukan. Lägg på en lätt tyngd och låt krukan stå kallt i minst två dygn innan strömmingen serveras.