Lök- och ansjovispaj

Lök- och ansjovispaj
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Lök- och ansjovispaj

12 ingredienser

En paj med medelhavssmak som kan serveras så här eller med några matskedar krossad tomat utbredd över lökröran. Den är godast om den serveras ljummen.

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2-3 msk vatten, kallt

Fyllning:

  • 500 g gul lök, hackad
  • 25 g margarin
  • 2 ägg
  • 1 dl kaffegrädde
  • 2 dl ost, riven
  • 10 ansjovisfiléer
  • 1 dl svarta oliver
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Pajdeg: Mixa en smuldeg av smör och mjöl. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop degen. Lägg den i en plastfilm i kylen 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 225°.
  3. Fräs löken mjuk men inte brynt med margarinet i en panna. Låt svalna.
  4. Vispa ihop ägg och grädde och rör ned osten. Krydda.
  5. Ta fram pajdegen ur kylskåpet. Kavla ut degen och klä en pajform, tryck till runt kanterna och nagga botten. Förgrädda pajskalet 10 min. Ta ut formen.
  6. Blanda lök och äggsmet och slå i pajskalet. Lägg ut ansjovis och oliver. Grädda klart 15-20 min.