Sätt ugnen på 175°. Blanda mjöl och salt i en skål. Arbeta in smöret med fingertopparna tills allt fett är inarbetat. Tillsätt vattnet och arbeta hastigt ihop till en deg. Lägg den i kylen 1 timme. Gör under tiden fyllningen.
Mal laxfilén och den rökta laxen till en fin färs i matberedare eller flera gånger på kvarn.
Vispa grädden lätt. Blanda ned äggen ett i sänder i färsen och rör väl mellan varje. Därefter grädden, kryddorna, hackad tryffelersättning och hackad dill. Kör färsen luftig med elvisp eller matberedare.
Kavla ut 3/4 av degen till en stor platta och klä en 2 liters avlång brödform noga. Låt degen gå väl över kanten. Tryck till runtom. Fyll med färsen.
Kavla resten av degen till ett lock och lägg över. Tryck ihop med resten av degkanten och skär sedan av överbliven deg.
Pensla locket med ägg och grädda patén i nedre delen av ugnen 1-1 1/4 timme eller tills ytan har fin färg.
Låt den kallna i formen. Se till att den kan lossas och täck formen med folie och stick några lufthål. Ställ kallt.
Riv den skalade gurkan grovt ned i en skål och blanda med det kryddgröna. Rör ut med crème fraîche och därefter med fil till lagom konsistens. Smaka av med kryddor och ställ såsen kallt till nästa dag.
Vänd upp patén och skär den i ca 1 1/2 centimeter tjocka skivor som serveras med den ganska tjocka såsen till. Patén ger 18-20 skivor. Garnera fatet med citron och persilja.