Foto: TV4

Små västerbottenpajer


6

Kräftor och västerbottenost hör ihop. Grädda en stor paj eller gör små portionspajer. Den här pajen är även god som liten förrätt eller vickningsrätt när det inte är kräftsäsong.

  •   Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk iskallt vatten
  •   Fyllning:
  • 400 g riven Västerbotten
  • 4  ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  •   salt och malen vitpeppar
  1. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°. Klä små portionsformar med pajdegen. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i ca 15 minuter.
  3. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalen och häll sedan på äggstanningen. Grädda i 15-20 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.
  4. En stor Västerbottenpaj gör du så här
    Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  6. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalet och häll sedan på äggstanningen. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.

Annons:

Liknande recept

  •  24 ingr
  •  11 ingr
  •  14 ingr

Paj med skinka

av recept.nu
  •  15 ingr
  •  1h
  •  22 ingr

Pizzasnurror

av recept.nu
  •  17 ingr