Små västerbottenpajer
Foto: TV4

Små västerbottenpajer av


6 Tack för din röst

Kräftor och västerbottenost hör ihop. Grädda en stor paj eller gör små portionspajer. Den här pajen är även god som liten förrätt eller vickningsrätt när det inte är kräftsäsong.

  1. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°. Klä små portionsformar med pajdegen. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i ca 15 minuter.
  3. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalen och häll sedan på äggstanningen. Grädda i 15-20 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.
  4. En stor Västerbottenpaj gör du så här: Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  6. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalet och häll sedan på äggstanningen. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.
  •  7 ingr
  •  1h 20 min
  •  11 ingr
  •  1,5 h
  •  7 ingr

Fredrik Erikssons VB-paj

av Fredrik Eriksson
  •  8 ingr
  •  10 ingr

Guacamole

av recept.nu
  •  7 ingr

Laxcarpaccio

av Fredrik Eriksson
  •  40 min
  •  15 ingr

Pincho med serranoskinka

av Markus Aujalay
  •  6 ingr

Laxsida med honung och chili

av Kristina Eriksson
  •  40 min
  •  13 ingr