Foto: TV4

Hollandaisesås


4

Pröva att laga din egen hollandaisesås. Den är baserad på smör och äggulor och serveras ljummen. Det är viktigt att gulorna blandas med vatten innan du vispar över värme. Härigenom minskar risken att såsen skär sig. Såsen passar bra till både äggrätter, grönsaksrätter och elegantare fiskrätter.

  • 150 g smör
  • 2  äggulor
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 2-3 msk vatten
  •   salt
  •   malen vitpeppar
  1. Smält smöret på svag värme utan att det bryns.
  2. Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
  3. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning. Var noga med att bottensatsen på smöret ej kommer med. Smaksätt med salt och peppar.

Annons:

Liknande recept

Olivaioli

av recept.nu
  •  7 ingr

Aioli

av recept.nu
  •  5 ingr

Fyllda påskägg

av recept.nu
  •  18 ingr

Hjortronparfait

av Per Morberg
  •  5 ingr
  •  16 ingr