Smal Janssons frestelse

Smal Janssons frestelse
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smal Janssons frestelse

8 ingredienser

Visst kan man göra en smal Jansson! Byt gräddmjölken mot gammaldags mjölk eller ta vanlig mellanmjölk och några matskedar grädde. Ge extra smak med dill. Hoppa över de generösa smörklickarna, pensla bara de översta potatisstrimlorna med lite smält smör.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis
  • 3 gula lökar
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 burkar ansjovisfiléer, ca 25 filéer
  • 2,5 dl gammaldags mjölk
  • 1 msk flytande margarin (eller smält smör)
  • 1 msk ansjovisspad

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Skala potatisen och löken. Skär löken i tunna skivor. Strimla potatisen fint. Hacka dillen grovt.
  2. Varva potatis, lök, dill, vitpeppar och ansjovisfiléer i en smord ugnssäker form. Häll över hälften av mjölken och 1 msk ansjovisspad. Pensla de översta potatisstrimlorna med lite smält smör.
  3. Strö över ströbrödet. Gratinera i 45 minuter.