Foto: TV4

Saltgurka


Saltgurka är en slags gurka. Traditionellt är gurkan inlagd i en lag som bildar mjölksyra eller fermentering, en skonsam metod att konservera. Redan under romerska antiken gjorde denna metod att lägga in gurkor att dessa blev en delikatess. I dag bereder hela östra Europa fortfarande gurkor på detta sätt. Saltgurkor är rika på vitaminer och mineraler. Saltgurka äts ofta tillsammans med leverpastej på smörgås eller på hamburgare. Finns även som bilägg på middagsbordet eller julbord. I Tyskland och östra Europa kan saltgurka ätas vid kiosk eller på marknaden, oftast tillsammans med vodka eller öl.

  • 2 kg västeråsgurkor
  • 2 l vatten
  • 2 dl grovt salt
  •   Ättikslag:
  • 1 1/4 dl ättiksprit, 12 %
  • 2 l vatten
  • 2 dl grovt salt
  • 1/2 tsk alunpulver
  1. Borsta västeråsgurkor i ljummet vatten. 2. Rör ut saltet i vattnet. Låt gurkorna ligga i lagen 1/2 - 1 dygn.
  2. Koka ihop en ättikslag av ättikssprit, vatten, salt och alun. Låt kallna.
  3. Ta gurkorna ur saltlagen och varva dem i stora glasburkar med väl rengjorda svartvinbärsblad, dillkronor, några tunna pepparrotskivor, vitpepparkorn och torkad hel ingefära. 5. Häll ättikslagen över gurkorna. Tillslut krukan genast. Förvara gurkorna mörkt och svalt. De är färdiga efter ca 3 veckor.

Annons:

Liknande recept

Dal

av Rika Hammarström
  •  25 min
  •  16 ingr

Örtbröd

av recept.nu
  •  11 ingr
  •  7 ingr

Pumpa Bhaji med ost

av Nahid Hassan
  •  17 ingr