Brunkål

Brunkål
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Brunkål

7 ingredienser

I gamla tider frästes kålen i ister och man spädde med skinkspad. För att även du som äter vegetariskt ska kunna njuta av denna delikatess, lagar vi den med smör och buljong i stället.

Ingredienser

portioner
  • 1 vitkål
  • 2 msk smör
  • 1 msk sirap
  • 1 msk ättiksprit 12 %
  • 3 dl buljong
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Ansa och skölj kålen, dela huvudet i fyra klyftor och skär bort stocken. Skär kålen i grova strimlor. Smält matfettet i en järngryta eller annan tjockbottnad gryta. Fräs kålen och häll på sirapen.
  2. Tillsätt ättika och buljong och låt allt småkoka under lock tills kålen är mör och brun, 1–1 1/2 timme. Rör i grytan då och då så att kålen inte bränns vid.
  3. Spä om det behövs med lite buljong. Krydda med salt, vitpeppar och eventuellt mer sirap.