Foto: TV4

Kall inkokt lax i gelé


4

  • 600 g laxfilé, benfri med skinn, skuren i 4 skivor
  • 1/2  citron
  •   Laxbuljong:
  • 8 dl vatten
  • 1  morot, medelstor, skivad, till garnering
  • 10  dillstjälkar, hopbundna
  • 10  vitpepparkorn
  • 1/2  gul lök, medelstor
  • 1  lagerblad
  •   laxben, fenor, huvud (dela och ta bort gälarna)
  •   det gröna av en purjolök
  • 1 1/2 tsk salt
  1. Skölj laxskroven väl tills inget blod finns kvar.
  2. Koka upp vattnet och lägg i alla ingredienserna till laxbuljongen. Låt koka i 15 minuter.
  3. Sila buljongen och tillsätt saften av 1/2 citron. Koka upp och lägg i laxfiléskivorna. Låt småkoka i 6 minuter och skumma noga så att spadet förblir alldeles klart.
  4. Lyft upp laxfiléskivorna så snart de är färdigkokta, lägg dem på ett fat med höga kanter och slå spadet över fisken. Garnera med morotsskivorna. Låt laxen kallna och spadet stelna till en klar gelé. Garnera med en liten dillkvist vid serveringen.
  5. Tips
    har man inte tillgång till laxben gör man en laxbuljong utan ben, med de övriga ingredienserna och samma koktid. Blanda då i 2-3 blötlagda urkramade gelatinblad i spadet innan det silas av.

Annons:

Liknande recept

  •  17 ingr

Kall inkokt lax med skarpsås

av Christer Lingström
  •  20 ingr
  •  18 ingr
  •  15 ingr
  •  26 ingr
  •  16 ingr
  •  25 ingr