Foto: TV4

Kall inkokt lax


4

Laxen kokas inte utan tillagas genom att den täcks med en kryddig het lag och får stå så tills alltsammans svalnat. Det är viktigt att laxskivorna inte är för tjocka eller ligger för tätt på fatet.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 1 kg laxfilé
  •   Lag:
  • 2 1/2 liter vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk salt
  • 5  hela kryddpepparkorn
  • 2  hela vitpepparkorn
  • 1  lagerblad
  • 1  morot
  • 1  gul lök
  •   Till servering:
  •   nykokt färskpotatis
  •   majonnäs + ev vispgrädde eller crème fraiche
  •   pressgurka
  1. Skär fisken i inte för stora, väl rensade portionsbitar. Lägg dem luftigt i ett djupt serveringsfat eller i en gratängform med hög kant. Skala och skiva lök och morot. Koka vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot och lök i 15 minuter.
  2. Sila lagen het över den okokta fisken, lagen ska täcka fisken med 1 cm. Täck med smörpapper och låt fisken långsamt kallna. På det här sättet blir laxköttet perfekt i konsistensen, krämig och läckert saftig.
  3. Nykokt dillpotatis och en majonnäs, mjukrörd med vispgrädde eller crème fraiche, passar utmärkt till. Knaprig pressgurka med hackad persilja i lagen kan också rekommenderas.

Annons:

Liknande recept

  •  11 ingr

Kall inkokt lax

av recept.nu
  •  11 ingr

Inkokt strömming

av recept.nu
  •  13 ingr
  •  25 ingr

Inkokt strömming

av recept.nu
  •  12 ingr
  •  17 ingr

Gravad strömming

av recept.nu
  •  13 ingr

Fruktig kavring

av Lisa Lemke
  •  12 ingr