Inkokt lax med pressad potatis

Inkokt lax
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Inkokt lax med pressad potatis

11 ingredienser

Det här är den perfekta sommarlunchen när du har gäster. Fisken kan förberedas dagen före servering och passar utmärkt en varm sommardag.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar laxfilé

Koklag:

  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 3 dl vatten
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk strösocker

Till servering:

  • potatis, pressad
  • gurka
  • limefrukt

Gör så här

  1. Tina laxen om du använder djupfryst. Koka upp lagen och låt den sjuda utan lock i ca 10 minuter. Lägg i fiskbitarna, låt koka upp och låt det hela sjuda försiktigt i ca 4 minuter.
  2. Ta upp fiskbitarna med en hålslev och lägg dem på serveringsfat. Sila lagen försiktigt över fisken och ställ svalt. Låt fisken kallna i lagen. Så här långt kan rätten förberedas.
  3. Servera laxen kall med pressad potatis och grönsaker. En kall sås passar också bra till.