Foto: TV4

Grava lax


8

Gravad lax är en gammal svensk klassiker. Det underliga namnet kommer av att man förr saltade fisken och grävde ner den i jorden som en konserveringsmetod. Det är först på 1700-talet man i finare hem började använda dill och vitpeppar i gravningen. Börja 3 dagar i förväg med att djupfrysa fisken. Sedan ska den grava i 2 dygn.

Så väljer du ekorätt i fiskdisken >>

  • 1 kg laxfilé av mittbit
  • 4 msk salt
  • 4 msk socker
  • 2 tsk grovkrossade vitpepparkorn
  • 2  knippor dill
  1. Skär ut laxen i filéer, men låt skinnet sitta kvar. Skär bort och dra loss alla stora ben. Allt detta kan du få hjälp med vid fiskdisken. Djupfrys fisken i ett dygn.
  2. Gnid in laxen med kryddblandningen och lägg ihop filéerna med rikligt med grovhackad dill emellan. Lägg gärna laxen "skavfötters" i plastpåse. Låt påsen ligga framme tills socker och salt smält.
  3. Knyt ihop påsen och förvara laxen i kylen. Vänd den gärna några gånger under tiden och beräkna gravningen till 2 dygn. Gravad lax serveras oftast i tunna skivor. Den är även god att skära i portionsbitar och halstra.

Annons:

Liknande recept

  •  7 ingr

Grava fisk

av Pär Nilsson och Christel Schröder
  •  5 ingr
  •  12 ingr

Gravad lax till festbuffén

av Fredrik Eriksson
  •  5 ingr
  •  12 ingr
  •  10 ingr
  •  18 ingr