Sötsur tomatchutney

Sötsur tomatchutney
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sötsur tomatchutney

10 ingredienser

Den här indiska chutneyn passar särskilt bra till olika fisk- och skaldjursrätter. Den kan även ersätta tomatketchup som tillbehör till exempelvis vanlig varmkorv. Låt såsen stå minst två dagar innan du använder den så att smaken hinner mogna.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg tomat
  • 1 gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm muskot, riven
  • 1 msk ingefära, finhackad
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1-2 krm röd chilifrukt
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Skålla, skala och hacka tomaterna fint och skala och hacka lök och vitlök fint. Koka upp tomattärningar, lök och vitlök i en tjockbottnad kastrull och låt dem sjuda till en mjuk pasta på låg värme, det tar ca 30-40 minuter. Rör om emellanåt så att blandningen inte bränns vid.
  2. Passera blandningen genom en sil, så att du får bort kärnor och skalrester, och häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt vinäger, strösocker, muskot, ingefära, paprikapulver, chilipeppar och salt. Sjud blandningen på låg värme ca 30 minuter tills såsen är tjock och blank, rör om ofta så att såsen inte bränns vid.
  3. Häll den varma såsen direkt på väl rengjorda burkar med tättslutande lock, eller kyl ner och frys in den.