Kräftfond

Kräftfond
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Kräftfond

9 ingredienser

Till kräftfond kan du använda skal antingen från havskräftor eller flodkräftor. Fonden som kan användas som grund till olika såser, som serveras till fiskrätter. Du kan även använda fonden som grund till en läcker fisksoppa.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg kräftskal
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 purjolök (liten)
  • 1 msk tomatpuré
  • 1,5 tsk paprikapulver
  • 1 l fiskfond (eller kycklingfond)
  • 1 l vatten
  • 1,5 dl neutral olja

Gör så här

  1. Skala och grovhacka löken. Skölj och skär moroten i bitar. Skölj purjolöken och dela den i 4-5 bitar. Ansa skalen. Klipp av det översta på huvudet så att magsäcken försvinner. Får den vara kvar blir fonden besk. Krossa skalen i mortel eller liknande.
  2. Värm upp oljan och fräs skalen ihop med grönsakerna. Tillsätt tomatpurén och paprikapulvret och slå därefter i buljongen och vattnet. Låt koka upp och sjuda i ca 30 minuter.
  3. Sila spadet och reducera det tills ca 1/4 återstår.