Olivaioli

Olivaioli
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Olivaioli

7 ingredienser

Visst vore det roligt att bjuda på hemlagad aioli? Det är inte alls svårt. Se till att alla ingredienser har samma temperatur från början, så minskar risken för att aiolin skär sig. Servera som tillbehör till fiskrätter eller som dipp.

Ingredienser

portioner
  • 6 klyftor vitlök
  • salt
  • 3 äggulor
  • 2-3 dl olivolja
  • vitpeppar
  • 2 msk citron, pressad
  • 10 gröna oliver med pimiento

Gör så här

  1. Pressa saften ur citronen. Skala vitlöksklyftorna, pressa ner dem i en bunke och rör ihop med saltet, använd en mortelstöt. Vispa ner äggula och citronsaft.
  2. Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa kraftigt hela tiden. Här kan du använda en elvisp eller mixer. Den färdiga aiolin ska vara blank och tjock.
  3. Hacka oliverna i små bitar och rör ner.