Foto: TV4

Citronmarängpaj


8

Den här syrligt goda pajen kunde lika gärna kallas tårta. Den kan serveras till en kopp kaffe eller som dessert. Det är viktigt att sikta florsockret till fyllningen för att få den jämn. Du behöver en pajform med löstagbar botten och aluminiumfolie.

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g kallt smör/margarin
  • 2 msk kallt vatten
  • 2  ägg
  • 2 dl florsocker
  • 1  stor, mogen citron
  • 75 g smör/margarin
  • 4  äggvitor
  • 6 msk strösocker
  •   pajform med löstagbar botten
  •   aluminiumfolie
  1. Skär smöret i mindre bitar. Smula med fingertopparna samman mjöl och smör eller kör några ögonblick i matberedare. Sätt till vatten och kläm ihop till en deg. Knåda så lite som möjligt. Sätt ugnen på 200°.
  2. Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten. Låt formen stå kallt ca 30 minuter. Fäst aluminiumfolieremsor runt kanten så att inte degen kryper ner. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200° på nedersta falsen. Sätt ugnen på 225°.
  3. Smält smöret. Sikta florsockret genom en finmaskig sil. Vispa sönder äggen lätt och blanda med florsocker, saften av citron och avsvalnat smör. Fyll blandningen i pajskalet. Grädda 15-20 minuter i 225°, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna. Sätt ugnen på "grill" och 250°.
  4. Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Bred marängsmeten över pajen. Grädda under grillelementet i 4-6 minuter tills den blir gyllenbrun.

Annons:

Liknande recept

  •  9 ingr

Lime- och marängpaj

av Caroline Hofberg
  •  12 ingr
  •  13 ingr

Grönkålspaj med valnötter

av Hannu Sarenström
  •  12 ingr
  •  1h
  •  22 ingr

Kungens utflyktspaj

av Per Morberg
  •  15 ingr
  •  14 ingr
  •  12 ingr