Hönökaka
Foto: TV4

Hönökaka av


12

Det här är alla barns favorit. Tunna, mjuka kakor som är lika goda med bara smör eller med något pålägg. Perfekt att bre utflyktsmackor på. Kakorna går bra att frysa in.

Vad tyckte du om receptet? Betyg: 3.5/5   Röster: 4 Tack för din röst
  1. Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakduk i ca 20 minuter.
  3. Kavla ut bröden med kruskavel direkt på varma smorda plåtar, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.
  4. Låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Då blir brödet mjukt. Hönökaka skärs upp i “tårtbitar”.
Mormors grova kringlor

Mormors grova kringlor

av Pär Nilsson och Christel Schröder
  •  7 ingr
  •  45 min
  •  7 ingr
Bagels

Brunkans bagels

av Heléne Johansson
  •  12 ingr
Josses frukostbullar

Josses frukostbullar

av Josefine Haamer von Hofsten
  •  11 ingr
Dinkelbröd

Dinkelbröd

av Renée Voltaire
  •  2h 20 min
  •  9 ingr
Rågbulle

Rågbulle

av Pelle Johansson
  •  20 min
  •  8 ingr
  •  9 ingr
Leilas filmjölkslimpa

Leilas filmjölkslimpa

av Leila Lindholm
  •  1h
  •  16 ingr
Twixkaka

Twixkaka

av recept.nu
  •  1 h
  •  5 ingr

5-minuterskola

av recept.nu
  •  5 min
  •  5 ingr