Hönökaka
Foto: TV4

Hönökaka av


12 Tack för din röst

Det här är alla barns favorit. Tunna, mjuka kakor som är lika goda med bara smör eller med något pålägg. Perfekt att bre utflyktsmackor på. Kakorna går bra att frysa in.

  1. Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakduk i ca 20 minuter.
  3. Kavla ut bröden med kruskavel direkt på varma smorda plåtar, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.
  4. Låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Då blir brödet mjukt. Hönökaka skärs upp i “tårtbitar”.

Mormors grova kringlor

av Pär Nilsson och Christel Schröder
  •  7 ingr
  •  45 min
  •  7 ingr

Emmas honungsbröd

av Emma Wahlby Jonsson
  •  9 ingr

Rågbulle

av Pelle Johansson
  •  20 min
  •  8 ingr

Brunkans bagels

av Heléne Johansson
  •  12 ingr

Leilas filmjölkslimpa

av Leila Lindholm
  •  1h
  •  16 ingr

Riddarns pumpernickel

av Johan Sörberg
  •  12 ingr

Dinkelbröd

av Renée Voltaire
  •  2h 20 min
  •  9 ingr

Stompa

av Ernst Kirchsteiger
  •  6 ingr

Mjukt tunnbröd

av Alexandra Zazzi
  •  50 min
  •  8 ingr

Stompa (Stekpannebröd)

av Leila Lindholm
  •  7 ingr

Pers kumminknäcke

av Per Morberg
  •  9 ingr
  •  1h 45 min
  •  12 ingr

Davids knäckebröd på surdeg

av David Zetterström
  •  8 ingr

Dinkelbullar

av Leila Lindholm
  •  2h 25 min
  •  15 ingr