Foto: TV4

Hönökaka


12

Det här är alla barns favorit. Tunna, mjuka kakor som är lika goda med bara smör eller med något pålägg. Perfekt att bre utflyktsmackor på. Kakorna går bra att frysa in.

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 1 liter mjölk
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk salt
  • 8 dl rågsikt
  • 18 dl vetemjöl
  1. Sätt ugnen på 275°. Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner sirap, salt, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa i ca 40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 12 bitar. Forma dessa till runda bullar, som får jäsa mellan bakduk i ca 20 minuter.
  3. Kavla ut bröden med kruskavel direkt på varma smorda plåtar, en på varje plåt. Nagga och grädda högt upp i ugnen i 3-4 minuter.
  4. Låt hönökakorna kallna på varandra mellan bakdukar. Då blir brödet mjukt. Hönökaka skärs upp i “tårtbitar”.

Annons:

Liknande recept

Jullimpa

av recept.nu
  •  9 ingr

Fruktbröd

av Jan Hedh
  •  19 ingr

Hålkakor

av recept.nu
  •  7 ingr

Bröd med nötter och aprikoser

av Camilla Läckberg, Christian Hellberg
  •  12 ingr
  •  3 h
  •  10 ingr
  •  11 ingr
  •  12 ingr

Kumminkavring

av recept.nu
  •  9 ingr