Fullkornsbröd av fyra sädesslag

Fullkornsbröd av fyra sädesslag
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fullkornsbröd av fyra sädesslag

11 ingredienser

Ett gott och saftigt matbröd. Det blir en stor och tung deg, så om du använder matberedare behöver du den starka degblandaren med utväxling. Den klarar upp till 7 dl degvätska. Det går förstås lika bra att knåda degen för hand. Tänk bara på att arbeta den riktigt länge.

Ingredienser

portioner
  • 11-12 dl specialvetemjöl
  • 5 dl mjölblandning (av typen Fyra sädesslag)
  • 3 dl fullkornsmjöl
  • 1 dl vetekross
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk anis
  • 0,5 msk fänkål
  • 1,5 förp jäst [75 g]
  • 50 g smör
  • 7,5 dl vatten, ljummet

Gör så här

  1. Blanda 11 dl vetemjöl, mjölblandning, fullkornsmjöl,vetekross, salt, socker, anis och fänkål. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och häll i vattnet. Värm till 37°. Lös jästen i lite av degvätskan. Spä sedan med resten. Blanda ner mjölblandningen, lite i taget. Arbeta samman till en tung deg. Låt degen jäsa ca 30 minuter.
  2. Arbeta igenom degen ordentligt, minst 5 minuter. Använder du matberedare tar det ett par minuter. Stjälp upp degen. Forma 2 avlånga bröd och lägg dem i smorda formar. Strö lite grahamsmjöl på ytan, nagga med en gaffel. Låt jäsa 30 minuter.
  3. Grädda bröden i knappt 200° 30-35 minuter. Knacka på bröden. Om det låter ihåligt är de färdiga. Slå bröden ur formarna och låt dem kallna under handduk på galler.