Foto: TV4

Ciabatta


Har man smakat det goda italienska brödet en gång är man fast. Brödets kraftiga smak bildas av degens långa jäsningsperiod före gräddningen. Nygräddad är ciabatta lite seg inuti och delikat knaprig på utsidan.

  • 1,3 l vetemjöl special
  • 1/2 l ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk olivolja samt extra olja till utbakningen
  • 25 g jäst
  • 1/2 msk socker
  1. Häll vattnet i degblandaren eller matberedaren. Smula ned jästen och rör tills den löst sig i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen långsamt i 2 minuter därefter kraftigt i 8 minuter. Degen ska vara lös.
  2. Klappa ut degen i en långpanna med höga kanter som först smorts med olivolja. Klappa in ytterligare olja ovanpå.
  3. Täck degen med plastfilm för bästa jäseffekt och låt den jäsa i 1 timme.
  4. Stjälp försiktigt upp degen på väl mjölat bakbord. Skär upp degen i 8-10 avlånga bitar. Lägg upp dem försiktigt på smorda plåtar med rejält mellanrum. Låt bröden jäsa ytterligare 2 timmar.
  5. Grädda i 175 grader i 25 minuter.

Annons:

Pitabröd med Exotiska köttbullar

av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
  •  15 ingr

Ewas foccacia

av Ewa Fröling
  •  2 h
  •  15 ingr

Knäckebröd

av Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
  •  7 ingr

Frukt- och nötbröd

av Leila Lindholm
  •  2h 50 min
  •  16 ingr

Galette Lady

av recept.nu
  •  10 ingr

Focaccia

av Johan Sörberg
  •  1h 20 min
  •  10 ingr

Min goda Formfranska

av Leila Lindholm
  •  2h
  •  12 ingr

Småpizzor med bacon och stekt ägg

av Anna Jonassen, Ulrika Jisland
  •  1h
  •  19 ingr