Brytlängder med oregano

Brytlängder med oregano
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Brytlängder med oregano

8 ingredienser

Vill du ha riktigt härligt bröd? Knepet är att knåda degen länge, minst 10-12 minuter för hand eller drygt halva tiden i maskin. Då hinner glutentrådarna bli långa, vilket gör att brödet inte smular sig.

Ingredienser

portioner
  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten, 37°
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk torkad oregano
  • ca 15 dl vetemjöl special
  • 1 ägg, till pensling
  • 0,5 dl vallmofrö till dekor

Gör så här

  1. Rör ut jästen med vattnet och arbeta in resten av ingredienserna till en smidig deg. Knåda den noga. Täck och jäs 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 250°. Knåda degen väl. Rulla ut tre längder och lägg dem på lätt oljad plåt. Klipp djupa snitt i längderna så att de delar sig lite. Jäs tills ugnen är varm.
  3. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrö och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills de känns klara. Låt svalna på galler.